Løbsresultater
Hvalsø Løbet april 2011
Skovløberen 2014

Løbsberetning Vilnius Marathon 10. sept. 2017

Vilnius marathon 10. september 2017

Af Morten Harboe-Jepsen

Kl. 9.00 den 10. september 2017 gik startskuddet til Vilnius marathon fra det historiske centrum ved Vilnius Katedralen. Arrangementet var bygget op om adskillige forskellige løb i løbet af dagen – der var ud over marathon og ½-maraton mulighed for at løbe 10 og 4,2 km samt studerende og børneløb, alle løb – udover maratonløbene – var med forskellige ruter. Jeg fik den opfattelse, at 4,2 km løbet var en slags ”DHL løb”. Hele Vilnius var derfor hele dagen fyldt med løbere, men mærkeligt nok ikke mange publikummer. Endelig var det lidt sjovt, at sponsoren var ”Danske Bank”, hvilket både blev skrevet og udtalt på dansk.

Inden løbet havde jeg hentet mit startnummer på marathon Expo-udstillingen, hvor jeg desuden fik udleveret T-shirt, adskillige vareprøver, bl.a. rødbedesuppe og en ståluldsvamp – hvad man så ellers skulle anvende den til, svampen altså?

Expo-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Selve marathon ruten bestod af ½-marathonruten som blot skulle løbes 2 gange. Vilnius kaldes i folkemunde det nordlige Rom, da byen, ligesom Rom, fra oprindelsen både har Ulven som vartegn, og er placeret på 7 høje. Det betød, at ruten var kuperet med 1.039 højdemeter.

Ved den samlede start var vi 1.100 marathonløbere og ca. 5.000 ½-maratonløbere. De øvrige løb blev afviklet senere på dagen.

3 friske løbere – klar til start

Inden starten var der fanemarch, hvor under også Dannebrog blev ført ind. Herefter blev der afsunget nationalsang, og inden starten holdt Vilnius borgmester en tale. Det var et perfekt vejr, 18°C, høj flot himmel og en let brise, hvilket holdt resten af dagen; dog steg temperatur til over 20°C.

Fanemarch

Selve marathonruten havde indlagt flere lange stigninger – nogle endda ganske store stigninger – og to store fald. Stigningerne virkede på papiret hårdere end de reelt var, da højdemeterne for det meste kom naturligt og over længere strækninger. Der blev løbet på asfalt, fliser og brosten i både park, by og den gamle bydel.

Ruten var disponeret således, at flere smukke og historiske steder/bygninger blev ”præsenteret”, ligesom vi kom gennem både den morderne og gamle del af centrum. Vi løb en lang strækning langs med floden og kom desuden forbi mindre mondæne områder og endelig løb vi gennem Republikken Utopia. Samlet en flot præsentation af byen og dens variere bydele.

Rutekort

Ved ½-marathon målstregen blev feltet noget tyndere. Fra at løbe sammen med mange andre løbere, løb man pludselig alene – en lidt mærkelig oplevelse. Selve udskilningen af ½-maraton løberne fungerede fint, og de lokale hjælpere havde styr på afspærringer og sikring på hele strækningen. Depoter var der rigeligt af undervejes, hvor der blev uddelt vand, energidrik og frugt – for hver 2,5 km var der placeret depoter.

Undervejes var det sparsomt med publikum – men til gengæld havde mange af hjælperen højt humør 😊

Målet lå lige ved siden af Klokketårnet ved Vilnius Katedral, hvilket var en rigtig flot afslutning på et dejligt løb!

Mål - slut! – og stadig friske

 

Samlet synes jeg, at løbet var en god oplevelse, som var velafviklet og i gode omgivelser. Vi løb alle tre et flot løb, og kom i mål inden for 15 minutter.

Efter endt løb, var der plads til at se byen, spise ”en” kage og nyde det dejlige sensommervejr. Jeg tog hjem dagen efter, hvor Peter og Jan blev endnu én dag.

Det var så min 20. maraton i 2017 J - om 2 uger er jeg på den igen, denne gang i Moskva.

Morten Harboe-Jepsen 12. september 2017